Kuivat, kirvelevät, vetistävät silmät?

JOPA YLI 40% IHMISISTÄ KÄRSII KUIVISTA SILMISTÄ JOSSAIN VAIHEESSA. AIEMMIN VAIVA OLI TYYPILLINEN IKÄÄNTYVILLÄ HENKILÖILLÄ, MUTTA NYKYÄÄN MYÖS MONET NUORET KÄRSIVÄT KUIVAN SILMÄN OIREISTA.

Silmien kuivuminen on kyynelnesteen vähyyden tai sen heikkolaatuisuuden aiheuttama tila. Tyypillisiä kuivan silmän oireita ovat silmien punoitus, kirvely ja polttelu. Monet kuvaavat oireita roskan tai hiekan tunteena silmissä. Äkkiseltään oudolta tuntuva, mutta hyvin tyypillinen kuivien silmien oire on ylenmääräinen silmien vetisyys. Kyynelnesteen tärkeimpiä tehtäviä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten tuulelta, viimalta, savuilta ja muilta ilman epäpuhtauksilta. Kun kyynelnestettä ei ole riittävästi, tai sen laatu on huono ei silmän pinnalle muodostu ehjää suojaavaa pintaa. Tällöin pienetkin tekijät kuten kylmä ilma pääsee ärsyttämään tuntoherkkää silmän pintaa ja syntyy refleksinomainen ylenpalttinen kyynel eritys. Kuiva ja epätasainen silmän pinta ei myöskään taita valoa säännöllisesti, joten silmien kuivumisesta kärsivä henkilö voi kokea kuvan samentuvan hetkeksi ja kirkastuvan jälleen räpäytyksen jälkeen.

Silmien kuivumista aiheuttavat monet tekijät.

Silmien kuivumista tavataan perussairautena reumaa tai Sjögrenin syndromaa sairastavilla potilailla, ja myös esim. diabetes sekä kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisiä aiheuttajia. A-vitamiinin puutostila voi ilmetä kuivina silminä, ja ravinto sekä dieetit vaikuttavat myös  silmien kuivumiseen. Lääkeaineista mm. beetasalpaajat, antihistamiinit sekä verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Silmien kuivuus liittyy myös silmien luonnolliseen ikääntymiseen, sillä kyyneleritys vähenee iän myötä on yleensä heikompaa naisilla. Myös laserleikkaukset sekä ulkoiset tekijät kuten huono huoneilma, koneellinen ilmastointi ja puhelimien ja tablettien käyttö kuivattavat silmiä.

Kuivien silmien hoitona tai oireiden lievittämisenä käytetään yleensä keinokyyneleitä eli silmän pintaa suojaavia ja voitelevia silmätippoja. Tippojen käytön tulisi olla riittävää ja säännöllistä, jotta niistä saadaan apua oireisiin. Yksi tippa silloin tällöin ei riitä. Vakavammissa tiloissa voidaan kyynelpisteet sulkea kirurgisesti laserilla tai tulpilla, jotta vähäinenkin erittyvä kyynelneste jää silmän pinnalle. 

Tippahoidossa on vain se ongelma, että ne eivät hoida varsinaista kuivasilmäisyyden syytä vaan ainoastaan oiretta. 

Tiettyjen rasvahappojen puute voi aiheuttaa kyynelnesteen liiallista vesimäisyyttä. Esimerkiksi dieetit ja allergiat estävät elimistöä saamasta tarpeellisia ravintoaineita, mutta usein arkiruoassakin ravintoarvot jäävät heikoiksi. Silmille terveellisiä ravinnonlähteitä ovat muun muassa siemenet, pähkinät ja mantelit sekä tietynlaiset öljyt ja marjat.

KATSO LÄHIN LIIKKEESI JA VARAA AIKA KUIVAN SILMÄN KUNNON PALVELU -TUTKIMUKSEEN JO TÄNÄÄN!